неделя, 18 юли 2010 г.

ЕГРЕГОРИ


Понятието егрегор се среща в трудовете на Д. Андреев, А. Подводни и други езотерици, т.е. хора, описващи процесите, които протичат в невидимия за нас свят. Съгласно определението на А. Подводни егрегор означава самостоятелно развиващ се обект във "финия свят", свързан с определена група хора или определена идея.
Егрегорът възниква тогава, когато голям брой хора започват да мислят по еднакъв начин. Вече знаем, че всяка мисъл е материална. Само че материята на мисълта е много фина и обик¬новено не се възприема от нашите груби сетива (с изключение на случаите на спонтанна телепатия или ясновидство). Когато големи групи хора мислят за едно и също, отделяната от тях мисловна материя (еманация) се обединява и когато обемът й достигне до определени размери, образува егрегора на тази група хора или идеи.
Може да си представите егрегора във вид на неголямо светло облаче (малък егрегор) или във вид на огромен, тъмен, поразяващ с размерите и мощта си облак (силен егрегор).
Видове егрегори
Както навярно сте се досетили, най-мощни са религиозните егрегори - на християнството, мюсюлманството, будизма и пр., тъй като създаването и подхранването на съответния егрегор се явява съставна част от всеки религиозен обред. А пък религиозните обреди се изпълняват регулярно от милиони хора в съот¬ветствие със строги правила. Освен тях има и егрегори на семейството, науката, комунизма и капитализма, секса, войната, национализма и др. Много от тях най-вероятно съществуват не във вид на отделен, изолиран от другите, "облак", а като опре¬делен "облачен слой", съответстващ на направлението - религия, бизнес, взаимоотношения на хората в ежедневния живот и т.н.
Достигайки до определена мощност, егрегорите понякога за¬почват да се занимават със "самореклама", т.е. - стараят се да привлекат към себе си вниманието и мислите на все повече хора. Те даряват с огромна мощ преданите си последователи, организират масови и индивидуални чудеса. Например егрего¬рите на науката от време на време "подхвърлят" решения на сложни проблеми на отдадените й учени. В психологията подобни моменти на получаване на дългоочакваното решение се наричат "озарение" или "инсайт". Това, което се случва на практика е, че в същия този момент егрегорът организира "включване" на човека към съответната област от знания, като по този начин му позволява да почерпи оттам неголямо късче информация. Веднага да се издава всичко не бива - иначе човек ще стане не марионетка, а партньор или даже стопанин на егрегорите.
В бизнеса егрегорите също покровителстват някои предани им хора - в крайна сметка се появяват преуспяващи бизнесмени, които получават огромни доходи като награда за своята преданост. В същото време много други предприемачи, не осенени от успеха (в рамките на нашата методика - от покровителството на егрегора), правят огромни и често безуспешни усилия да достигнат до финансово благополучие.
Мнозина от нас нееднократно са се чувствали като най-нещастните хора на света и са отделяли не малко време да се "наслаждават" на подобни мисли. В крайна сметка се е образувал огромният егрегор на "нещастния живот", който протяга към хората пипала с надпис "Мен никой не ме обича", "Аз съм най-нещастният в света", "Неудачник съм", "Грозен съм", "Животът ми не се получи" и т.н. Вашето многократно преживяване на подобни мисли доставя огромно удоволствие на този егрегор и той полага не малки усилия, за да може тази нагласа да не ви напуска задълго. Та нали той се "храни" с негативната енергия.
Много силен е егрегорът на политиката, особено в страните с нестабилна икономика или лабилна политическа структура. В тях милиони хора имат активна политическа позиция, която се изразява в емоционалното им отношение към случващите се в страната събития (моля да не се бърка с активната политическа дейност, с която се занимават всичко на всичко няколко хиляди души). Всяко произлизащо в страната събитие предизвиква взрив от положителни (или по-скоро отрицателни) емоции или поне мисли, които захранват егрегора на политиката. А той, на свой ред, подхранва и защитава преданите му политически деятели. В крайна сметка политиците, които понякога милиони хора ненавиждат, се чувстват прекрасно и не страдат даже от хрема. И това в същото време, в което обикновеният човек може да се почувства зле, да заболее и даже да умре в резултат на външно негативно въздействие.
Освен политическите в последните години силно са укреп¬нали егрегорите, свързани с предприемаческата дейност. Най-мощният от тях, както ни се струва, е егрегорът на зрелищните масови мероприятия (шоу-бизнес), на които се събират хиляди хора, мислещи и усещащи себе си по един и същи начин по време на естрадните представления или телевизионното предаване. Този егрегор покровителства преданите му артисти, помагайки им да заработят слава и материално благополучие и получавайки своята порция енергия от участниците в техните представления.
Нашите покровители
Почти във всеки момент, който и да било от нас се намира във връзка с един или с няколко егрегора - като кукла, управлявана чрез няколко конеца.
Ние можем осъзнато или под влиянието на други хора да избираме с какви егрегори да се сприятеляваме. Така се случва, когато човек си избира професия, месторабота, увлечения и т.н. - та нали всеки от тези видове дейности има свой собствен егрегор. Друг вариант е, когато нашият собствен "наб-людател" ни включва към този или онзи егрегор в зависимост от това, какви събития трябва да се случат с нас, за да се реализира неговият "възпитателен" процес.
Нашите практически действия се определят в много отношения от енергията, която получаваме от този или онзи егрегор. Егрегорите на злото ни зареждат с ненавист, жестокост, сприхавост, завист и т.н. Егрегорът на доброто ни помага да си изградим живота в съответствие с Основното изискване.
Почти всеки човек го водят пожизнено един или няколко "високи" егрегора, които се грижат за нас, помагат ни да разрешим различните ситуации в живота ни и т.н.
Но не рядко хората се ръководят и от ниските егрегори. Разбираемо е, че отначало човекът сам привлича вниманието им, изпитвайки многократни негативни емоции или подхранвайки лоши намерения. А после, когато ниският егрегор ни е взел под свое покровителство, възникват усложнения при опитите на човек да се отърве от неговото влияние - та нали той не иска да си изгуби "донора". Енергията на ниските егрегори обикновено е доста силна - за много от нас е трудно да се избавим или просто да управляваме нашите навици към пиянство, пушене, сквенословие, неконтролиран секс, агресивност и т.н. Ниските егре¬ори се стараят да се съединят с хората чрез мощни канали, по които към човека непрекъснато протича енергия, провокираща ни към вредни навици и пристрастия. Да прекъснеш тези канали е възможно, но за това са нужни големи собствени съзнателни усилия, както и поддръжката на високите егрегори.
Енергията на високите егрегори обикновено е много слаба, техните напътствия и действия едва се чуват. Да се вслушват добре в тези подсказвания могат само хората с чист организъм, незамърсен от продуктите на нашата цивилизация, или пък хора, владеещи специални методики - за тях ще разкажем по-нататък.
А сега ще ви помолим да анализирате положението си и да разберете под влиянието на какви егрегори се намирате в живота. Кой егрегор взаимодейства с вас, докато четете тази книга? А кой ще ви поеме след пет минути и ще ви застави да вършите други неща. В течение на утрешния ден се постарайте постоянно да контролирате с какви егрегори ще взаимодействате, каква информация, мисли, емоции те ще ви подхвърлят? Устройват ли ви тези взаимодействия, имате ли контакт с високи егрегори?
Надявам се получените отговори да ви помогнат и да ви позволят с оптимизъм да гледате на бъдещето.

ГРАДЪТ НА БОГ