неделя, 18 юли 2010 г.

КАК ПО-БЪРЗО ДА ПОСТИГНЕМ ЦЕЛИТЕ СИ


Нашият ежедневен опит доказва, че това съвсем не е просто. Още повече, че при едни хора всичко върви гладко и проблемите се решават като че от само себе си. А при вас това съвсем не е така. Може би ви е необходимо съответното образование?
Животът показва, че даже и в бизнеса специалното образоване не е гаранция за успех. Преобладаващото мнозинство от преуспяващи руски предприемачи нямат специално бизнес образование. Затова пък имат несметни богатства. Аналогична е ситуацията в чужбина. И в западните страни част от новобогаташите най-напред заработват милионите и чак след това получават престижно образование (по-скоро купуват си престижна диплома).
Затова изглежда, че постигането на успех зависи от нещо, което е по-важно от образованието. Разбира се, това може да са и такива черти на характера, като решителност, увереност в своите сили, напористост. Но вие навярно сте срещали много хора с подобни качества, които са имали възможност да ги използват единствено в семейните спорове и не са постигнали успехи в никоя друга сфера на живота. Затова характерът също не е решаващ фактор за постигането на поставените цели. Тогава какво? Защо например в целия свят успех постигат само 8 -10% от новите предприемачески начинания, а останалите про¬екти ги чака неуспех?
Да се обърнем за отговор към народната мъдрост. Например до революцията в Русия говореха, че за да постигне успех търговецът трябва да има късмет, "лека ръка". Ако имаш късмет, всяка работа ще ти спори и ще се обръща в печалба. Ако пък нямаш, колкото и да се напъваш, полза никаква.
Изминали са почти сто години оттогава, но обективно нищо не се е променило. Вие можете да знаете всичко за маркетинг и мениджмънт, но - независимо от големите ви усилия, бизнесът все се проваля. И обратно - има предприемачи, които само мърдайки лявото си ухо са в състояние да си донесат печалба. Те просто имат късмет. А вие не, но ви се иска.
И така - във всички дейности, било то бизнес, търсене на идеалния партньор за семеен живот, прекарване на летен отпуск, смяна на квартира или покупка на кола.
Ние вече разказахме в предишните глави за ситуации, в които късметът се старае да ни заобиколи. В тази глава ще разгледаме друг аспект на същия проблем - какво трябва да се нап¬рави, за да получим помощта на Живота при постигането на своите цели.
Условия за постигане на поставените цели
В предишните раздели ние подробно ви разказахме за това, как човек може да попадне под "възпитателните" процеси на Живота заради своето недоволство от заобикалящата го действителност, и как той може да избегне подобно "възпитание". Това е добре, но нали нашата книга се казва: "Какво да сторим, когато не всичко е така, както ни се иска". Това заглавие предполага, че трябва да получите отговор на много близък въпрос от типа: как да направим така, че всичко да е както ни се иска. Или, иначе казано, какво да сторим, за да отстраним проблемите и да постигнем целите си?
Както ни се представя, ние вече отговорихме на въпроса как да се борим с текущите проблеми. Ако не сте разбрали, прочетете от първа до трета глава.
Втората част на въпроса - какво е нужно да се направи, за да постигаме всичките си цели и да сбъдваме желанията си? Подобна методика се нарича Методика на формиране на събитията (МФС) от живота с помощта на собствената мисъл. Тя ни учи как може осъзнато да използваме помощта на Живота, за да постигнем целите си. Това не е много сложно, нужно е просто да се изпълняват онези изисквания, които той поставя пред човека.
По този начин може да констатираме, че за да отстраним проблемите от своя живот и да постигнем целите си, трябва да отговаряме на три условия.
1. Да се отстранят противоречията с обкръжаващия свят.
2. Да се избере и приеме правилна жизнена позиция.
3. Да се организира правилно взаимодействие с Живота при постигане на дадената цел.
Както разбирате, първото и второто условие са достатъчно добре разгледани в предишните три глави на настоящата книга. Правилата за изпълнение на третото условие ще бъдат изложени в следващите параграфи.
Затова, ако след прочитането на предишните глави, са ви останали още някакви цели или желания, вие смело можете да пристъпите към тяхната реализация. Не забравяйте само за трите условия.
Всичко това, разбира се, е чудесно, но остават още някои въпроси. Например в какви сфери на дейност е необходимо да се изпълняват всичките гореизложени условия? Нужно ли е да се съблюдават и трите условия за постигането на вашите бизнес цели? Може би е достатъчно, ако просто правилно помолим Висшите сили за пари? А колко условия трябва да изпълняваме при търсенето на семейно щастие или увлекателна работа, с висока заплата при това?
Както ни се представя, необходимо е при всяка ситуация да се изпълняват всичките условия заедно. Неизпълнението даже само на едно от условията може да доведе до началото на активен "възпитателен" процес по отношение на вас. А когато усилено ви "възпитават" по две-три направления, какви ти тук нови цели? Да можеше някак си поне да се избавим от пробле¬ма!
Затова гореизложените условия се явяват задължителни при постигането на абсолютно всякакви цели, па било то велосипедна експедиция на Северния полюс или купуване на възможно най-евтини пантофки. Правилото важи за всяка една ситуация. Мени се мащабът на целите, сметката за разходите, сроковете за изпълнение - но не и отношението на участващите лица към Живота.
Според наши наблюдения механизмът за духовно "възпитание" действа много сурово, без никаква снизходителност към слабостите ви (или пък към святостта ви). Заработил си си на, и без излишни сантименти. Тези механизми имат приоритет над нашите желания, т.е. ако идеализирате парите и едновре¬менно с това изпитвате огромното желание да ги имате, ще победи "възпитателният" процес и затова вие все ще губите и последните си пари. И така ще е във всяко едно отношение. Преди всичко - благополучието на нашата душа, и чак след това - изпълнение на земните ни желания.
Защо се случва така, вие навярно сами разбирате. От гледна точка на "наблюдателя" нашият текущ живот е само една кратка екскурзия на земята. Него ("наблюдателя") го интересува единствено крайната цел - благоденствието на нашата душа, и ако за по-бързото й постигане е най-добре преждевременно да се прекъсне екскурзията ви, "наблюдателят" ще го направи без ни най-малки съмнения.
Представяте ли си колко ще се огорчите, ако в името на неизвестни вам и много далечни цели живота ви го съкратят принудително. "Наблюдателят" ще е убеден, че е постъпил правилно, прекъсвайки "погрешния" ви от негова гледна точка жизнен път. Вие очевидно ще сте на съвсем друго мнение.
Ето защо ви препоръчваме да се придържате към гореизложените условия за преживяване на земята във всякаква ситуация, даже ако си имате всичко, и нищо не ви е нужно. Но това едва ли е така.
Приведените три условия може да се считат за необходими и достатъчни, за да направят живота ви такъв, какъвто ви се иска.
И така, време е да преминем към принципите и прийомите на правилното взаимодействие с Живота. Именно на това ще посветим следващия параграф от книгата.
А сега - поредното
РЕЗЮМЕ
1. За да постигнете каквито и да било поставени цели с максимална ефективност, ще ви се наложи да изпълнявате следващите три условия:
• Да изгладите противоречията си със заобика¬лящия ви свят.
• Да изберете и приемете правилна жизнена пози¬ция.
• Да организирате правилно взаимодействие с Живота при постигането на своите цели.
2. Изпълнението на всички указани изисквания се явява необходимо и достатъчно условие за постигане на вашите цели.
3. Какво е нужно да се прави, за да отговаряме на първите две условия, вече разгледахме в предишните глави.

ГРАДЪТ НА БОГ