сряда, 6 октомври 2010 г.

ВРЕМЕТО КАТО ПРЕКЪСНАТА ВЕЛИЧИНА


ВЪВЕДЕНИЕ
Много хора смятат, че времето е непрекъсната величина. На пръв поглед то тече в една точно определена посока – напред. Какво всъщност представлява времето? Този въпрос вълнува много хора!



ИЗЛОЖЕНИЕ
Ако човек погледне към часовник и проследи стрелката му, измерваща секундите, в първия момент тя се намира на позиция нула, след това на позиция едно, след това на позиция две и т.н. Ако се приеме, че в момента стрелката се намира на позиция девет това означава, че са изминали девет секунди от началото на наблюдението. Числово това може да се представи като 9. В този момент наблюдателят решава, че иска да измерва изтичащото време по-точно и започва да го отброява в десети. Тогава следващата отчетена стойност ще бъде 9,1. След още една десета от секундата ще бъде отчетена стойността 9,2 и така нататък. След още няколко десети изтеклото време вече е 9,9 секунди. В този момент наблюдателят решава, че иска да отчита изтичащото време още по-точно. Поради тази причина измерването му става не в десети, а в стотни. Това е една обичайна практика при отчитане на времето при спортни събития и др. Тогава следващата отчетена стойност вече ще е 9,91 секунди, след това ще бъде отчетено 9,92 секунди и т.н. След още няколко мига изтеклото време достига стойността 9,99 секунди. Ако в този момент наблюдателят реши, че иска да измерва изтеклото време още по-точно, то следващата измерена стойност ще бъде 9,991 след това 9,992 секунди и т.н. Този процес може да продължи до безкрайност, следователно изтеклото време никога няма да достигне 10 секунди. Същото нещо може да се направи и за всяко едно произволно число - за 1 секунда, за 2 секунди, за 5,3 секунди, за 7,03 секунди и др. Следователно може да се заключи, че времето е прекъсната величина - то не е непрекъснато.

След като се установи, че времето е прекъсната величина, тогава как може да се обясни света около нас?
Всеки един момент от време може да се представи като отделен кадър от видео филм. Събрани заедно и прожектирани последователно те симулират движение, докато всъщност такова няма. Тук може да бъде зададен още един въпрос, а именно: как нещата около нас се случват, докато реално времето всъщност не тече?
Тук може да се направи едно предположение, че организацията на мозъка е такава, че бива излъгана. Процесът е подобен на този, при който човек гледа филм. Въпреки че няма движение, окото е заблудено. По същия начин и мозъкът би могъл да бъде излъган!

Според някои теории, за да се появи материален свят, по някакъв начин съзнанието трябва да влезе в него. Според тази теория човек стой някак си извън нещата и в даден момент влиза в тях - в материалния свят. Аналогия може да се направи с компютърните игри. При тях човек стои извън въображаемия свят на компютърната игра и когато реши да започне да играе влиза в него и започва да управлява своя герой. От този момент нататък времето за героя вътре в компютърната игра започва да тече сякаш е нещо реално. Интересното е, че самата логика на играта е такава, че в нея няма движение. Движението (изтеклото време) е симулирано като последователно са подредени редица от картинки излъгващи окото на наблюдателя (играещия), че героят се движи във въображаемия свят. Всъщност няма време. То не е съществувало преди героя, не съществува след него, не съществува и по време на играта. Вътре в играта въображаемото време може да се придвижи както напред, така и назад, може и да тече с голяма бързина или да бъде спряно на пауза без героя вътре да разбере. Има още един интересен факт -ако се приеме, че материалният свят е подобен на този в компютърна игра то героят може да стартира играта си в произволен момент от нейното въображаемо време. Пренесено в реалния свят това означава, че човек може да се роди както в 1000 - ната година, така и в 2000 - ната, така и във всеки един момент. Някой хора се питат, защо времето се движи само напред, а не назад? Ако човек със своето присъствие в матереиалния свят усеща времето, движещо се напред, може ли по някакъв начин да го обърне, така че да започне да тече назад? Ако отново се направи аналогия с компютърните игри отговорът е относителен - всичко зависи от това каква е логиката на играта.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Статията разгледа някой интересни идеи свързани с времето. Те могат да бъдат приети или отхвърлени, но във всички случаи представляват една добра база, върху която може да се помисли.



АВТОРИ
маг. инж. Методи Димитров

http://bgnauka.com/index.php?mod=front&fnc=pub_page&pid=12434

ГРАДЪТ НА БОГ